Aloitimme Kookax Oy:ssä reilu kuukausi sitten
palvelutuotteen kehitysprojektin. Tuleva tuotteemme on teknisesti tiedonpoimintaratkaisu terveydenhuoltoon. Siltä osin se on jo entuudestaan vahvan osaamisemme ytimessä.

Siltikin, jo projektin ensimmäiset viikot ovat osoittaneet, että ainakin tässä datainsinöörinä on uuden tiedon poiminnan polulla kulkemassa jatkuvasti itsekin. Projektikokonaisuudessa on tullut nimittäin vastaan todella paljon uutta ja hyödyllistä – jo nyt – projektin ensimmäisellä neljänneksellä. Sellaista, mikä avaa omat silmät tietovarastojen kehittämisessä ja etenkin niihin liittyvien projektien työskentelymenetelmissä. Ennen kaikkea, silmiä avaavaa on kuitenkin ollut se, kuinka pienillä muutoksilla voimme olla suoraan asiakkaillemme suureksi hyödyksi. Tuottaa sitä hyötyä, lisäarvoa, jota kaikki potentiaaliset asiakkaat eivät välttämättä osaa kysyä. Meidän täytyy osata sitä tarjota.

Sen tajuaminen auttaa laittamaan syrjään hetkelliset tunteet informaatioähkystä ja huomioon otettavien asioiden paljoudesta. Insinööri-ihmisenä lähestyn asioita usein teknisesti, joskus jopa poissulkevasti, mutta joka tapauksessa ongelman ratkaisun näkökulmasta. Entäpä, jos ei ole varsinaista ongelmaa? Onkin vain lukematon määrä mahdollisuuksia, jotka nivoutuvat loogisesti toisiinsa. Mahdollisuuksia, jotka noudattavat lainalaisuuksia, mutta skaalautuvat käytännössä rajattomasti ja sopeutuvat määriteltyyn tarpeeseen. Ai että, kyllä nyt rokki soi järjestelmällisen insinöörin sisäisessä sielunmaisemassa.

Tämän jälkeen mahdollisuuksiin lyödään toinen tulosuunta. Entäpä, jos et olekaan se teknisesti orientoitunut IT-insinööri, kuten minä? Oletkin se kaupallisesti orientoitunut tai taloudellisesti vastuussa oleva henkilö, jonka pitäisi osata toiminnassaan hyödyntää sitä järjestelmien tietovarastoon tuottamaa ja meidän poimimaamme materiaalia? No, eipä hätää. Nyt sinutkin on huomioitu!

 

Data Vault 2.0 ratkaisumme ytimessä

Tästä syystä palvelutuotteemme KDV2 pohjautuu Data Vault 2.0 -menetelmiin. Henkilökohtaisesti tutustuin koko termiin ensi kertaa tämän vuoden alussa tultuani töihin Kookaxiin. Sittemmin perinteisten relaatiotietokantojen ja SSIS-skriptien lomassa tuo Data Vault 2.0 on noussut työni keskiöön. Kesästä alkaen sanapari data vault on melko varmasti myös haetuin töihin liittyvä googlaukseni.

Palataan hetkeksi tammikuuhun: Data Vault 2.0. Aha, varmaan joku mallinnusmenetelmä, dataholvi. Oleellista varmaankin tietovarastoinnissa. Yhdeksän kuukautta myöhemmin totean nöyränä – So little did I know! Enhän minä nyt täysin väärässäkään ollut, mutta alkuperäinen olettamukseni oli vain pintapuolinen osatotuus. Keväällä opiskelin aihepiiriä ahkerasti ja nyt syksyllä peräti intensiivisesti, koska teimme tietoisen päätöksen panostaa yrityksessämme Data Vault 2.0 -osaamiseen. Onneksi osaamiseni on laajentunut ja silmäni avautuneet.

Pelkällä arkkitehtuurilla tai metodologialla ei tee mitään, sen enempää kuin pelkällä mallinnuksellakaan. Entäpä pelkällä toteutuksella tai pelkällä BI:llä? Tai pelkällä raakadatalla? Niin, mutta entäpä jos pääset käyttämään kaikkea niitä yhdessä. Yhteisesti. Firman sisällä, tiimien kanssa. Asiakkaiden ja kumppanien kanssa. Kuten sanoin, silmiä avaavaa oppia vanhakantaiselle insinöörille. Ei mennä enää vesiputousmalleilla eikä suunnitella pitkiä kokonaisvaltaisia projekteja muulta liiketoiminnalta piilossa, kuten joskus ”ennen muinoin”. Hyvä niin. Nyt mennään lyhyissä sprinteissä, avoimen läpinäkyvästi ja tulokset ovat todennettavissa nopeasti. Rakennetaan tekninen toteutus hubien, linkkien ja satelliittien ympärille.

 

Oppi ja kehitys hyödyttävät asiakasta

Jos on joutunut muovaamaan oman käsityksensä ja ajatusmallinsa hivenen ympäri, niin tämä uuden oppiminen on tehnyt pelkästään hyvää. Data Vault 2.0 on teknisesti ja ajatusmallillisesti nykyisen ja tulevaisuuden toimintamme keskiössä, mutta sen ympärillä tulee kehitettyä kokonaisvaltaisempaakin ajattelua. Prosessien automatisointia, datan virtualisointia ja niin edelleen. Kehittäessään uutta täytyy rohkeasti uudistua itsekin – avoimin mielin ja vahvasti etukenossa. Antaa tilaa kehittyä. 

Se tärkein oivallus on kuitenkin ollut, että vaikka kaikissa näkökohdissa tuntuu aina olevan uutta opittavaa, pienilläkin muutoksilla saa suurta lisäarvoa ja merkityksellisyyttä aikaiseksi asiakkaille. Siksi kaikki uusi oppi kannattaa poimia rohkeasti mukaan. 

Oma ”kasvamiseni” firmassa on alkanut jo firmaan työllistymisen myötä. Täysin uusia kierroksia se on ottanut ELY:n osarahoittaman kehitysprojektimme myötä. Mutta se kasvu ei suinkaan ole ollut pelkästään minun ammatillisen pääomani kasvua ja tuotteemme kehitystä. Se on ollut myös firmalle lukuisia uusia kumppanuuksia ja valoisia visioita sekä niiden ympärille rakentuvaa konkretiaa paremmasta tulevaisuudesta.

Uutta konkretiaa ei voi kuitenkaan rakentaa ilman osaamista. Osaaminen kehittyy tekemällä ja tekeminen pohjustetaan opiskelemalla ja kouluttautumalla. Tähänastinen matkani Kookax Oy:ssä on osoittanut, että keski-ikäistyneen insinöörinkin on oltava valmis oppimaan jatkuvasti uutta. Sillä maailma kehittyy. Myös tietovarastoinnissa.

Me Kookax:ssa pidämme huolta, että mekin kehitymme. * Opimme jatkuvasti, jotta voimme kehittää teille hyviä palveluita. Mutta mikään työ ei onnistu yksin ja oppiminen on turhaa, ellei sitä tee yhdessä ja jaa asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa.

Kirjoittaja: Jarno Leinonen, data engineer, Kookax Oy

Itseoppiminen on hyvä alku ja tilanne ennen koulutusta. Osallistun marraskuussa Ari Hovi Oy:n järjestämälle Data Vault 2.0 -kurssille ja CDVP2 -sertifiointiin.